Szkolne wywiadówki najczęściej kojarzÄ… siÄ™ ze stresem i niepotrzebnymi emocjami. Uczniowie ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ Gastronomiczno-Hotelarskieeo w Kaliszu postanowili zmienić to nastawienie i pokazać, że spotkanie dla rodziców może być niezwykle przyjemnym doznaniem.
Niecodzienne spotkanie dla rodziców postanowiono poÅ‚Ä…czyć z obchodami 20. Europejskich Dni Dziedzictwa Kulturowego i nadać mu hasÅ‚o: „Staropolskim obyczajem rodziców i uczniów powitanie”. Tym samym klasyczna wywiadówka zmieniÅ‚a siÄ™ w imprezÄ™ upowszechniajÄ…cÄ… walory kuchni staropolskiej poÅ‚Ä…czonÄ… z tradycyjnymi otrzÄ™sin klas pierwszych. - Jako uczestnicy projektu chcieliÅ›my poÅ‚Ä…czyć te dwie rzeczy w „jednym garnku” - mówiÅ‚a podczas uroczystoÅ›ci Anna Piotrowska–WÄ…grocka, dyrektorka placówki.
GÅ‚ównym celem wydarzenia byÅ‚a promocja kulinariów staropolskich, które pojawiajÄ… siÄ™ jedynie dwa razy w roku – w Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie. Dla goÅ›ci przygotowano baby drożdżowe, podpÅ‚omyki z otrÄ™bami, polewÄ™ piwnÄ… z serem biaÅ‚ym i przepysznÄ… kaszÄ™ z grochem. PrawdziwÄ… niespodziankÄ… imprezy byÅ‚ tort i dekoracje Sali bankietowej, o które oczywiÅ›cie zadbali podopieczni szkoÅ‚y.
Smakowanie potraw byÅ‚ tylko jednym z elementów niecodziennej wywiadówki. Rodzice nie tylko mogli zobaczyć czym na co dzieÅ„ zajmujÄ… siÄ™ ich pociechy, ale także uzyskać informacje na temat funkcjonowania warsztatów szkolnych czy też miejsca pracy uczniów ksztaÅ‚cÄ…cych siÄ™ w zawodach gastronomicznych.
Oprac. EG/ ŹródÅ‚o:www.kalisz.pl