Do Gminnego Ośrodka Kultury w Opatówku przybyło ponad 100 osób, by uczestniczyć w imprezie "Jak to z dawna było, czyli spotkanie z tradycją wsi polskiej”. w ramach projektu dofinansowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego odbyło się spotkanie, którego celem było kultywowanie regionalnych tradycji, obrzędów, zwyczajów kulinarnych i gwary ludowej.
Stowarzyszenia Ludzi Dobrej Woli Ziemi Kaliskiej, Starostwo Powiatowe w Kaliszu, wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Opatówku to autorzy projektu dofinansowanego przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu. Dzięki wspólnej pracy nad projektem udało się zorganizować imprezę "Jak to z dawna było, czyli spotkanie z tradycją wsi polskiej”.
-Ogromnie się cieszę, że tradycja wielkopolska może być w ten sposób kultywowana. To bardzo ważne i dobrze, że taki pomysł na projekt powstał i że otrzymał dofinansowanie. Mam nadzieję , że kolejne takie projekty będą powstawać i tradycje regionalne będę kultywowane- mówił Krzysztof Grabowski, członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego podczas sobotniego spotkania z tradycją.
Impreza przypomniała uczestnikom o dawnych, polskich tradycjach. Przypomniano staropolską gwarę, jak również przepisy na potrawy z ziemniaków. Dzień wcześniej bowiem odbyły się warsztaty kulinarne, na których uczestnicy uczyli się jak gotować tradycyjne dania: zupę dyniową z żelaznymi kluskami, pyry w mundurkach z gzikiem, barszcz ze skwarkami, kopytka z kapustą kwaszoną, rolady ziemniaczane z warzywami.
Podczas sobotniego spotkania był czas także na konkursy. W konkurencji powstania jak najdłuższej strużyny z ziemniaka najlepszy okazał się starosta kaliski, który pokonał przewodniczącego Rady Miasta Kalisza oraz wójta gminy Opatówek. Tradycyjnie imprezę zakończono wspólnym biesiadowaniem.
EG/opracowano na podstawie: www.powiat.kalisz.pl